- Να προωθεί την προστασία απειλούμενων ελληνικών φυτών με ex-situ καλλιέργεια
- Nα περιλαμβάνει διάφορους τρόπους παρουσίασης της φυτικής ποικιλότητας
- Να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της Ελληνικής χλωρίδας
- Να προωθεί το ενδιαφέρον για τη βοτανική και τη γνώση της σημασίας των φυτών
Στόχος
- Η εγκατάσταση και ο εγκλιματισμός στον Βοτανικό Κήπο δυο Κρισίμως Κινδυνεύοντων ενδημικών ειδών, των Centaurea aetolica και C. charrelii, καθώς και άλλων απειλούμενων ελληνικών ειδών.
- Η ανάπτυξη των φυτικών συλλογών του Βοτανικού Κήπου βάσει καθορισμένου σχεδίου
- Η διοργάνωση διαλέξεων στο πλαίσιο των «ανοιχτών μαθημάτων για τα φυτά»
- Η διοργάνωση βοτανικών εκδρομών με στόχο τη βιωματική γνωριμία των φοιτητών με τη φυτική ποικιλότητα
- Η διοργάνωση των I See Green Festivals, μια σειρά από workshops ποικίλης θεματολογίας για την καταπολέμηση του φαινομένου "plant blindness"
Το ξεκίνημα μιας συνεργασίας της Εθελοντικής Ομάδας με την Πρεσβεία της Σλοβενίας με στόχο την ενίσχυση των επικονιαστών εντόμων απαραίτητων για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Με τη χρηματοδότηση της Πρεσβείας κατασκευάστηκε στον Βοτανικό Κήπο θεματική ενότητα με τίτλο "Κήπος Μελισσών" με μελισσοκομικά φυτά (Οκτώβριος 2023). Το φωτογραφικό υλικό είναι από την πρώτη επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σλοβενίας στον BGP και τη συμβολική φύτευση (Μάιος 2023).
Σχεδιάζεται η εισαγωγή 1-2 κυψελών μελισσών στον Βοτανικό Κήπο για την περεταίρω αξιοποίηση της θεματικής ενότητας.
Μια σειρά από workshops ποικίλης θεματολογίας αφιερωμένων στη σύνδεση της βοτανικής με τις τέχνες. Το "I See Green" φιλοδοξεί την καταπολέμηση του φαινομένου "plant blindness", δηλαδή της φαινομενικής ανικανότητάς μας να αντιλαμβανόμαστε τη φυτική ποικιλότητα.
Οι τίτλοι των workshops:
- Botanical illustration: from history to practice
- Τεχνική και πρακτική στη φωτογραφία φυτών
- Δημιουργία φυσικών χρωμάτων & εργαλείων: Χρωστικές και πινέλα
- Νερομπογιές και συνδυασμός μέσων: Δημιούργησε με τα φυτά!
- Σχεδιασμός Τοπίου: Βασικές αρχές και παραδείγματα
Η καταπολέμηση του φαινομένου "plant blindness", στους συμμετέχοντες δηλαδή της φαινομενικής ανικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τη φυτική ποικιλότητα (σε αντιδιαστολή με την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε λ.χ. τη ζωική ποικιλότητα).
Αφορά τη διοργάνωση 5 διαλέξεων στο πλαίσιο των «ανοιχτών μαθημάτων για τα φυτά» που παρουσίασαν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου (Μ. Πανίτσα, Φ. Λάμαρη), ομότιμοι Καθηγητές του Εργαστηρίου Βοτανικής (Δ. Τζανουδάκης, Γ. Ιατρού) καθώς και γεωλόγοι με Master στην παλαιοβοτανική (Δ. Καρανικόλας, Ε. Λιάπη).
Η προβολή της βοτανικής και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για τα φυτά στους φοιτητές.
ex-situ προστασία των απειλούμενων ειδών Centaurea aetolica και C. charrelii
2022
Οι σημαντικότεροι ολοκληρωμένοι στόχοι για την ανάπτυξη του BGP ήταν η εγκατάσταση και ο εγκλιματισμός στον Κήπο δυο Κρισίμως Κινδυνεύοντων ενδημικών ειδών, των Centaurea aetolica και C. charrelii, με στόχο την ex-situ προστασία τους. Οι σπορές και φυτεύσεις των δυο ειδών Centaurea ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022 με επιτυχία. Kαλλιεργούνται στον Κήπο πλήρως εγκλιματισμένα 52 άτομα της C. aetolica και 41 άτομα της C. charrelii (Μάιος 2024).